hits counter
Osobiste
Widok

Jak zrobić pieczone ziemniaki w piekarniku

Z Praktypedia


Spis treści

Wstęp

Pieczone ziemniaki najlepiej smakują, gdy są robione w ogniu ogniska, jednak co zrobić, jeżeli mamy na nie ochotę w środku zimy? Nic prostszego, wystarczy wykorzystać swój piekarnik.

Potrzebne rzeczy

  • piekarnik
  • blacha
  • nóż
  • patelnia
  • ziemniaki
  • bułka tarta
  • olej
  • przyprawa do ziemniaków

Pieczone ziemniaki w piekarniku - kroki

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy je w ćwiartki.
  3. Mieszamy bułkę tartą z przyprawą do ziemniaków.
  4. Wrzucamy ziemniaki na patelnię i posypujemy bułką z przyprawą tak, aby wszystkie były w niej obtoczone.
  5. Smarujemy blachę olejem.
  6. Wyrzucany obtoczone w mieszance ziemniaki na blachę i równomiernie rozkładamy.
  7. Pieczemy ok. 40 minut, po 20 minutach delikatnie je przewracając.

Wskazówki

  • Do mieszanki można dodać zamiast przyprawy do ziemniaków: zioła, pieprz, szczyptę soli, ostrą paprykę, w zależności od tego, jaki posmak chcemy uzyskać.
  • Piec ziemniaki można tez w naczyniu żaroodpornym czy zawinięte w folię aluminiową - w każdym z tych przypadków należy częściej sprawdzać, czy ziemniaki są już gotowe do jedzenia.

Ostrzeżenia

  • Należy często sprawdzać, czy ziemniaki są już gotowe - inaczej możemy jeść albo surowe, albo rozpadające się.

Google Adsense

Autorzy

Isztar, Lenka

Skomentuj

Czy porada była trafna?

Komentarze

2011-07-01 10:52:20Smakosz7 napisał(a):
Mi się podobało wyszły bardzo smaczne dzięk!Polecam!
2010-10-24 17:19:33Wiskier napisał(a):
Przyprawa do ziemniaków o której wspomniano w tej poradzie zawiera monoglutaminian sodu - wzmacniacz smaku, główny składnik wielu "przypraw" typu vegeta, kucharek, które powodują, że potrawa lepiej smakuje. Nic bardziej błędnego. Ten związek chemiczny jedynie oddziałuje bezpośrednio na nasz układ nerwowy (w tym przypadku na zakończenia nerwowe w języku). Żaden szanujący się kucharz z tego nie korzysta. Nie tylko dlatego, że to trucizna powodująca choroby neurodegeneracyjne ale również dlatego, że wszystkie potrawy z glutaminianem sodu smakują tak samo. Zamiast tego można użyć mieszanki przypraw takiej jak zioła prowansalskie. Do ziemniaków poleca się często oregano, słodką lub ostrą paprykę lub rozmaryn.
2010-10-24 17:17:54Wiskier napisał(a):
Przyprawa do ziemniaków o której wspomniano w tej poradzie zawiera monoglutaminian sodu - wzmacniacz smaku, główny składnik wielu "przypraw" typu vegeta, kucharek, które powodują, że potrawa lepiej smakuje. Nic bardziej błędnego. Ten związek chemiczny jedynie oddziałuje bezpośrednio na nasz układ nerwowy (w tym przypadku na zakończenia nerwowe w języku). Żaden szanujący się kucharz z tego nie korzysta. Nie tylko dlatego, że to trucizna powodująca choroby neurodegeneracyjne ale również dlatego, że wszystkie potrawy z glutaminianem sodu smakują tak samo. Zamiast tego można użyć mieszanki przypraw takiej jak zioła prowansalskie. Do ziemniaków poleca się często oregano, słodką lub ostrą paprykę lub rozmaryn.
Nawigacja
Narzędzia