hits counter
Osobiste
Widok

Jak warzyć piwo

Z Praktypedia


Spis treści

Wstęp

Warzenie własnego piwa w domu jest proste, niedrogie i najprawdopodobniej końcowy produkt będzie lepszy niż jakiekolwiek inne piwo które możesz kupić w sklepie. Warząc własne piwo zostaniesz również bogiem dla swoich przyjaciół - smakoszy piwa. Pamiętaj artykuł ten jest tylko podstawowym wprowadzeniem. Możesz zastosować się do prostych kroków opisanych w artykule, możesz również rozszerzyć gamę przepisów o inne zboża i beczkować swoje piwo. Wszystko zależy od Ciebie.

Potrzebne rzeczy

Składniki

  • Ekstrakt słodowy
  • Chmiel
  • Dodatki niesłodowe
  • Drożdże (różne rodzaje w zależności od rodzaju piwa jakie zmierzasz warzyć, wszystkie te składniki są dostępne w zestawach)

Rzeczy

  • Duże naczynie będące w stanie pomieścić około 11 litrów płynu, najlepiej od razu z nakrętką.
  • 20 litrowe plastikowe wiaderko z wieczkiem zatrzymującym dopływ powietrza (może być również gąsior). Drugie wiaderko z kranikiem.
  • Urządzenie zatrzymujące dopływ powietrza (dostępne w sklepach piwnych) możesz je również dostać w sklepach akwarystycznych.
  • Przynajmniej 2 skrzynki 355ml butelek. 500ml butelki mogą zostać użyte jeśli zamierzasz pić pintami (w tym rozmiarze dostaniesz prawdopodobnie tylko plastikowe butelki).
  • Napełniacz do butelek (plastikową rurkę z dyszą zapełniająca na jednym końcu które pomoże zapobiec rozlewaniu piwa).
  • 1.5m plastikową rurkę która będziesz wczepiać w napełniacz do butelek (aby przelać piwo z gąsiora do butelek)
  • "Kapslowarka"
  • Kapsle

Kroki

Przygotowanie

1. Wyczyść i dezynfekuj wszystkie elementy których będziesz używał do produkcji piwa. Najłatwiejszym sposobem aby to zrobić jest użycie zmywarki ustawionej na najwyższą temperaturę. Jeśli jej nie posiadasz wyszoruj wszystko w gorącej namydlonej wodzie (nie używaj jednak materiałów które mogą porysować powierzchnię - bakterie uwielbiają rosnąć w pozostawionych bruzdach a ich późniejsze domycie jest prawie niemożliwe), dobrze wypłukaj, następnie namocz krótko w jodowym roztworze lub wybielaczu.


2. Zanim zaczniesz wszystkiego używać, wypłucz jodowy roztwór/wybielacz w wodzie destylowanej. Jeśli używasz do dezynfekcji wybielacza, dodaj około 30 gram wybielacza do około 19 litrów wody, następnie dodaj 30 gram białego octu. Nie mieszaj wybielacza i octu przed dodaniem do wody! Ocet spowoduje że woda będzie bardziej kwasowa, co wspomoże dezynfekcyjne działanie wybielacza. Wiedz że wybielacz może spowodować niechciany smak w Twoim piwie, wymaga on również płukania które może wprowadzić mikroorganizmy to Twojego zdezynfekowanego sprzętu. Jeśli chcesz zdezynfekować swój sprzęt porządnie użyj dezynfektora takiego jak płyn zmywalny oleju jadalnego lub dwusiarczyn sodu, który nie wymaga płukania. Pamiętaj, warząc piwo możesz zrobić cokolwiek Ci się podoba, możesz wyprodukować jakikolwiek rodzaj piwa ale pamiętaj że poprawna dezynfekcja jest NAJWAŻNIEJSZĄ rzeczą jaką będziesz wykonywał. Poświęć temu dużo czasu i energii abyś zrobił to poprawnie.

Warzenie

1. Włóż dodatki niesłodowe do torebek zbożowych (torebka filtracyjna - taka sama jak torebka do herbaty, tylko że o wiele większa), zamocz je na 30 minut w dużym baniaku gorącej wody o temperaturze około 66 stopni Celsjusza. Usuń dodatki słodowe i pozwól skapywać wodzie z torebek zbożowych. Nie ściskaj torebki, ponieważ że z ekstraktu wydostaną się składniki które sprawią że piwo będzie miało cierpki smak.


2. Dodaj ekstrakt słodowy i doprowadź wszystko do gotowania. Chmiel jest zazwyczaj dodawany w różnych odstępach aby zmodyfikować smak, cierpkość lub aromat. Specyfikacja konkretnego czasu będzie podana w instrukcji zestawu dla dowolnego rodzaju piwa. Ogólnie jednak, dodanie chmielu na początku gotowania spowoduje że piwo będzie bardziej gorzkie, stanie się to kosztem smaku i aromatu. Chmiel dodany na koniec nie wpłynie znacznie na gorzkość piwa.


3. Kiedy zagotujesz całą zawartość (nazywaną brzeczką piwną) musisz ją schłodzić tak szybko jak to tylko możliwe. Najprostszym sposobem zrobienia tego jest włożenie baniaka do wanny z zimną wodą. Możesz mieszać brzeczkę piwną aby przyspieszyć proces schładzania, postaraj się jednak nie zachlapać lub nie przewietrzyć brzeczki kiedy wciąż jest gorąca (może to spowodować zmianę smaku). Kiedy brzeczka osiągnie temperaturę 27 stopni Celsjusza, możesz ją przenieść do pojemnika fermentacyjnego.


4. Wlej schłodzoną brzeczkę piwną do pojemnika fermentacyjnego. Po ochłodzeniu brzeczki ale zanim zacznie się fermentacja możesz sobie pozwolić na rozchlapywanie (jest to jedyny taki moment i jest to czynność zalecana). Drożdże potrzebują tlenu, a rozchlapywanie brzeczki podczas jej przelewania do pojemnika tylko wspomoże ten proces. Kiedy fermentacja się rozpocznie, będziesz musiał zminimalizować działanie powietrza które będzie zabierało smak i aromat. Używając dużego sitka możesz wyciągnąć większość chmielu. Do tego momentu udało Ci się uzyskać wszystkie najlepsze elementy z chmielu. Dodaj wody tak aby uzyskać około 19 litrów produktu. Teraz możesz dorzucić drożdże. Niektóre drożdże wymagają "zakwitnięcia" (wymieszaj je z ciepłą wodą tak aby je uaktywnić) przed ich dorzuceniem, pamiętaj jednak że nie musisz tak postępować ze wszystkimi drożdżami. Wiedz jednak że jeśli spowodujesz "zakwitnięcie" tych drożdży które tego nie wymagają spowoduje to ich szybszą pracę, zazwyczaj nie jest to jednak tak istotna sprawa. Nałóż pokrywkę na pojemnik fermentacyjny w taki sposób aby nie dostawało się tam powietrze. Pojemnik fermentacyjny zostaw w ciemnym pomieszczeniu ze stałą temperaturą (niektóre rodzaje piw wymagają chłodzenia podczas fermentacji). W przeciągu około 24 godzin powinieneś zobaczyć bulgoczącą pokrywkę, jeśli jest inaczej a minęło więcej jak 48 godzin może to sygnalizować problem (na przykład martwe drożdże).


Butelkowanie

1. Po mniej więcej tygodniu, pokrywka powoli zacznie pełzać. Oznacza to że piwo jest gotowe do butelkowania! W zestawie w którym posiadasz prawdopodobnie znajduje się cukier lub suchy ekstrakt słodowy. Jest on używany do nasycania piwa gazem kiedy znajduje się już on w butelce. Zagotuj cukier w małej ilości wody i schłódź go. Następnie dodaj go do pustego, czystego i zdezynfekowanego wiaderka z małym kranem bądź do sfermentowanego piwa.


2. Użyj czystej i zdezynfekowanej plastikowej rurki jako syfonu aby przelać piwo z pojemnika fermentacyjnego do butelkowego wiaderka w którym znajduje się roztwór cukru - postaraj aby do środka nie dostał się osad. (Całą czynność wykonuj tak spokojnie jak to tylko możliwe).


3. Podłącz czystą i zdezynfekowaną napełniarkę do butelek do czystej i zdezynfekowanej plastikowej rurki, druga końcówka rurki powinna być podłączona do kranika. (Jeśli używasz tylko jednego wiaderka, ważne jest aby po wymieszaniu cały osad osiadł na dnie (doda ona dodatkowego smaku do Twojego piwa))


4. Przygotuj swoje czyste, umyte i zdezynfekowane butelki. Jeśli używasz butelkowego wiaderka, odkręć po prostu kranik i podłóż butelkę pod napełniarkę. Dopchnij dopełniarkę do samego spodu tak aby piwo płynęło. Jeśli używasz tylko jednego wiaderka, wypełnij rurkę (dołączoną do napełniarki) wodą i włóż otwartą końcówkę do sfermentowanego piwa, następnie włóż napełniarkę do szklanki, bądź butelki, lub zlewozmywaka, naciśnij, pozwól wypłynąć wodzie a następnie piwie które będzie płynęło w rurce jak w syfonie. Wypełnij każda butelkę ponad szyjkę, usuń napełniarkę, pozostawi to prawie idealną ilość na powietrze. Zakapsluj butelkę kapslowarką. Czynność powtarzaj do momentu kiedy wypełnisz wszystkie butelki.


5. Przechowuj butelki przynajmniej przez tydzień (idealnie 2 tygodnie) w temperaturze pokojowej.


6. Przechowuj w lodówce.


7. Otwórz butelkę, nalej ostrożnie zawartość do szklanki (pozostaw około pół centymetra w butelce - osad ma posmak drożdży i może spowodować poważne gazy po wypiciu piwa).


8. Rozkoszuj się piwem!

Wskazówki

  • Czyść i dezynfekuj! Rób to bez przerwy. Czyść i dezynfekuj! Użyj zmywarki jeśli ją posiadasz.


  • Szczotka do butelek będzie bardzo wygodnym narzędziem podczas czyszczenia butelek. Dobry termometr również może okazać się pomocny.


  • Zacznij kolekcjonować butelki z dużym wyprzedzeniem zanim zaczniesz swoje hobby, będziesz potrzebował około 50 butelek przy jednorazowej produkcji. Będzie to dobrą wymówka aby zacząć kupować drogie marki piwa. Również stare butelki przeznaczone do recyklingu jak również te od szampana mogą okazać się przydatne.


  • Plastikowe butelki po wodzie sodowej byłyby świetnym wyborem dla początkujących. Większość ludzi produkujących piwo na użytek domowy nie lubi ich wyglądu, faktem jest jednak że sprawdzają się one świetnie. Są tanie, wytrzymałe i proste w użyciu.


  • Wielka chłodnica pełna wybielacza byłaby świetnym urządzeniem do dezynfekcji butelek.


  • Gąsiory (specjalne bańki do fermentacji), mimo że cięższe i droższe naprawdę świetnie się sprawdzają jeśli zamierzasz warzyć piwo przez dłuższy czas. Plastikowe wiaderka w pewnym momencie w końcu się porysują, są również trudniejsze do utrzymania w czystości.


  • Większość piw odniesie korzyść z drugiej fermentacji. Kiedy fermentacja zwolniła (pokrywka już nie bulgocze, bądź widoczne są tylko 2-3 bulgotania na minutę), bardzo ostrożnie przelej piwo używając syfonu z jednego pojemnika fermentacyjnego do drugiego uprzednio zdezynfekowanego (najlepiej użyć gąsiora). Na tym etapie trzeba być bardzo ostrożnym aby nie rozplaskać piwa, aby uniknąć dostania się tlenu do piwa. Powolny, gładki syfon jest tutaj najlepszy. "Druga fermentacja" daje piwu więcej czasu do wyklarowania się, co skutkuje mniejszą ilością osadu w butelkach, ogólnie poprawia też smak piwa.


  • Utrzymywanie niskich temperatur podczas procesu fermentacji spowoduje że piwo będzie bardziej przejrzyste i będzie lepiej smakowało. Postaraj się utrzymywać temperaturę w przedziale 7-21C w zależności od rodzaju piwa który produkujesz. Jeśli temperatura będzie zbyt niska drożdże pozostaną uśpione, jeśli będzie zbyt wysoka piwo będzie miało owocowy smak. Idealna temperatura zależy od rodzaju drożdży jakich używasz, powyższe wskazówki stanowią jedynie przewodnik.


  • Łatwym sposobem utrzymywania niskiej, stałej temperatury jest trzymanie naczynia fermentacyjnego w dużym wiadrze wody który dodatkowo owinięty jest kocem. Możesz dodać paczki z lodem lub zamrożone butelki wody jeśli chcesz obniżyć temperaturę o kilka stopni.


  • Puszki ekstraktu słodowego możesz kupić w specjalistycznych sklepach bądź przez Internet. Często oferowane są one w różnych odmianach smakowych z których można uzyskać różne rodzaje piw.

Ostrzeżenia

  • Podczas gotowania brzeczki piwnej uważaj aby zawartość nie wykipiała. Podczas gotowania ekstrakt słodowy przybiera rudawy kolor.


  • Przed dodaniem ekstraktu do gotującej wody, wyłącz palnik. Ekstrakt mieszaj porządnie, ale delikatnie, zanim z powrotem włączysz palnik. W ten sposób uda Ci się uniknąć przypalenia ekstraktu i zminimalizuje ryzyko wykipienia.


  • Jeśli używasz gąsiora, nigdy bezpośrednio nie wlewaj do niego gorącej wody, różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia.


  • Bądź ostrożny kiedy dodajesz cukier do butelek w czasie gazowania, jeśli dodasz go zbyt dużo butelka może eksplodować.


  • Nie używaj "piwnych drożdży" sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością - są to martwe drożdże i nie będą działać.

Google Adsense

Autorzy

Robertaber, Anonim, Lenka
Artykuł powstał w oparciu o tłumaczenie podobnego artykułu z serwisu wikihow.com na licencji Creative Commons

Skomentuj

Czy porada była trafna?

Komentarze

Nawigacja
Narzędzia